The belly rules the mind. ~ Spanish Proverb

donderdag 22 maart 2012

Interessant artikel over 'vervangvlees'

Janneke Vreugdenhil postte vandaag in nrcnext een interessant artikel over de 'nieuwe generatie nepvlees':

http://www.nrcnext.nl/koken/2012/03/22/liever-nepkip-dan-plofkip/

woensdag 14 maart 2012

Lekker linzenstoofpotje van Nigel

Dit superlekkere, kruidige gerecht van Nigel Slater móet ik wel even posten:

Linzenstoofpotje met zoete uien (vegetarische versie)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

4 middelgrote uien
3 kleine wortelen
1/2 tl mild paprikapoeder
1/2 tl kaneel
1/2 muskaatnoot
300 g Le Puy linzen (met blonde linzen gaat het ook ;-))
500 ml bouillon
handje gehakte peterselie
klontje boter
100 g crème fraîche

Bereidingswijze:

1. Hak een ui grof en fruit ze in een beetje olie aan op een matig vuur. Snijd de wortelen in schijfjes en doe ze bij de uien. Doe het deksel op de pan en laat alles een paar minuutjes stomen. Voeg dan het paprikapoeder en de kaneel erbij en rasp de helft van de nootmuskaat eroverheen. Daarna kunnen de linzen erbij, samen met de bouillon en 500 ml water. Doe het deksel weer op de pan en laat het geheel ongeveer 30 minuten zachtjes koken, of tot de linzen gaar en zacht zijn.

2. Snijd de rest van de uien in ringen terwijl dit staat te pruttelen en bak ze - in een andere pan - in wat boter heel langzaam aan totdat ze goudbruin en zacht zijn. Rasp er ten slotte wat nootmuskaat overheen.

3. Strooi vlak voor het serveren een handje gehakte peterselie over de linzen. Serveer met een schepje crème fraîche met daarbovenop de gekaramelliseerde uien.

Heerlijk met een stuk (Turks) brood. De kleur is misschien niet zo aantrekkelijk, maar de warme kruiden maken er echt iets bijzonders van!