The belly rules the mind. ~ Spanish Proverb

zondag 17 oktober 2010

Vis bij de leeuw

Goed nieuws! De supermarkt met de leeuw doet eindelijk ook mee: sinds een aantal weken heeft de supermarkt zijn eigen viswijzer.

Afgelopen vrijdag stuurde mijn zwager me een link van Stichting De Noordzee met het bericht dat Delhaize in december 2009 een overeenkomst heeft gesloten met het WWF om hun ecologische voetafdruk te verkleinen door onder andere verantwoorde vis in hun productgamma op te nemen. Stichting De Noordzee staat in voor de analyse en inhoudelijke beoordeling van de vis (in functie van de viswijzer). Zo weet je als klant zeker dat je kiest voor vis die op een milieuvriendelijke manier is gekweekt en niet komt uit overbeviste gebieden. De bedreigde vissoorten zullen verdwijnen uit het assortiment en de etiketten zullen duidelijkheid verschaffen over plaats waar de vis is gevangen of gekweekt.

Allen daarheen dus en stop die viswijzer in je tas; hij is te vinden in het koelschap bij de visafdeling. Hopelijk volgen de twee andere grote ketens ook snel!



Voor het persbericht, klik hier

1 opmerking:

  1. Hallo Marèsalicious,

    De VISwijzer helpt voor duurzame vis te kiezen:

    - voor kweekvis: men voorkomt dat de vissoort en kweekmethoden het plaatselijke mariene ecosysteem niet ernstig belasten;
    - voor wild gevangen vis: het betreft geen overbeviste (bedreigde) vissoort is EN de vis is gevangen zonder andere dieren als 'bijvangst' (half)dood in de netten of aan de vishaken te krijgen. Deze non-targeted species lopen uiteen van schildpadden, haaien en roggen, dolfijnen, albatrossen en andere stormvogelachtigen.

    Het systeem van de VISwijzer en het ook het MSC-keurmerk is zeker niet waterdicht. Zo is het volgens mij mogelijk om duurzaam gekweekte vis te kopen, die gevoerd is met niet-duurzaam voedsel (lees hieronder)! Maar het is een goed begin, en beter dan helemaal geen keurmerk. Nog beter is het volgens mij om spaarzaam vlees of vis te eten, en vooral vegetarisch te eten. De oceanen en het leven erin zijn te mooi om op te offeren aan onze onverzadigbare (vr)eetlust.

    Het voedsel van kweekvis is vaak vismeel, gemaakt van kleine visjes en restanten vis. Ook die kleine visjes kunnen overbevist worden. Dat merkten de zeevogels (drieteenmeeuwen, alken, koeten, papegaaiduikers) die in 2004 aan de Engelse kust gingen broeden: ze produceerden wel een ei, en dat kwam ook keurig uit, maar vervolgens was er geen zandspiering om de kuikens mee te voeren. Het gevolg was dat alle kuikens dat jaar verhongerden (het broedsucces was 0%). De zeevogels konden nauwelijks zandspiering vinden. Ten eerste was er minder dan normaal omdat dat de temperatuur van het zeewater gestegen was (gevolg: minder plankton waar de zandspiering van eet). Ten tweede was de weinige zandspiering die er was inmiddels door Engelse en Deense vissersschepen weggevangen om er vismeel van te maken. Ook in de zomers na 2004 hadden dezelfde zeevogels een heel pover broedseizoen.

    Bedankt dat je hieraan aandacht schenkt. Hartelijke groeten van je zwager (dát ben ik!)

    BeantwoordenVerwijderen