The belly rules the mind. ~ Spanish Proverb

woensdag 21 juli 2010

Sambalbij?

Een verloren zondagmiddag, papa en mama hebben geen zin om te koken, de kinderen hangen al de halve middag lusteloos voor de tv, tijd voor wat afleiding. Wat doet een mens dan? Naar de afhaalchinees, of in Nederland: de afhaal chin.ind. van het chin.ind. spec.rest. Zo heerlijk exotisch en makkelijk, want je hebt nog een mooi prakje voor morgen, die porties zijn altijd zo lekker groot.

De lijst staat vol Chinese tekens en nummers met een Nederlandse vertaling eronder. Zo'n authentieke rijsttafel dan maar, daar zit vast iets bij dat de kinderen ook lusten. Nr. 95: Tjaptjoy, Nr. 35: Nasi Goreng, Nr. 17: Loempia, Nr. 106: Babi Pangang. Nr. 87: Kipsaté. Nr. 16: Haaienvinnensoep. Kroepoek erbij. 'Sambalbij'? Sambal bij.

Naast de traditionele afhaalchinees schieten de wokrestaurants als paddenstoelen uit de grond. Ze propageren een gezonde levensstijl met lichte doch voedzame maaltijden. In praktijk krijg je een papieren bakje met kleffe noodles of zes keer opgebakken korrels die op rijst lijken met een paar stukjes vlees en groente, overgoten met een sloot 'saus naar keuze'.

Het grappige is dat we meestal naar een afhaalmaaltijd grijpen als we geen tijd of zin hebben om te koken. Dat we dan ofwel een halfuur met de buurman kletsen, die ook al geen zin had om te koken, ofwel verwikkeld raken in een spraakverwarring met de persoon die de bestelling opneemt, wat dus bij elkaar meestal langer duurt dan een maaltijd koken, maakt niemand blijkbaar wat uit.

Dit is geen pleidooi tegen de Chinese keuken of Chinese restaurants, in tegendeel! De échte Chinese keuken is ongelofelijk rijk, smakelijk en divers. Het boek Mijn China. Een culinaire rondreis van de Australisch-Chinese Kylie Kwong beschrijft haar reis door China en laat je aan de hand van prachtige foto's kennismaken met alle uithoeken van het land, de mensen en de eetgewoonten. Ze gaat op zoek naar de streek waar haar grootouders vandaan komen, verdiept zich in tradities en laat zich inspireren door lokale mensen en gerechten. Hoewel Kwong een heleboel recepten geeft, is het boek vooral heerlijk om in te lezen, mee op de bank te kruipen en je te laten meevoeren door haar verhaal, dat recht uit haar hart komt. Haar grappige, soms ontroerende en lyrische beschrijvingen van haar ervaringen veranderen je kijk op de Chinese keuken. Als je ziet met welk gemak mensen met beperkte ruimte en middelen in een mum van tijd een heerlijke maaltijd maken, kun je het vast ook zelf! Alleen de beelden al zorgen ervoor dat je er zin in krijgt.

Wedden dat je eerder een volledige maaltijd uit dit boek op tafel hebt dan een afhaalmaaltijd van je chin.ind.spec.rest? En laat je niet ontmoedigen door de stokjes, je mag best met bestek eten!



Kylie Kwong
Mijn China. Een culinaire rondreis
Fontaine Uitgevers 2009
ISBN 987-90-5956-302-5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten