The belly rules the mind. ~ Spanish Proverb

vrijdag 24 september 2010

Liefde op het tweede gezicht

Liefde op het tweede gezicht

Ik maakte voor het eerst kennis met de pompoen in een natuurvriendenhuis op een eiland in de Biesbosch, waar je alleen met een bootje kon komen en we tijdens een gezellig weekend met de hele familie moesten slapen in afgedankte ijzeren hoogslapers. Na het ochtendprogramma, ‘Kanoën in de drukste vaargeul van de Biesbosch, een evenwichtsoefening’ en een middag badmintonnen, was het de beurt aan mijn tante om te koken.

Deze tante, van het type tuinbroek, gezondheidssandalen en van dat lekker makkelijke korte haar had haar biologische groententas flink volgestouwd om ons te verrassen met een gezonde, voedzame maaltijd die een goede basis zou leggen voor een actieve avond. In de keuken, die eruit zag alsof er een vulkaan was uitgebarsten, stond zij enthousiast de soep op de borden te scheppen. Mijn maag keerde zich bijna om bij de aanblik van de waterige minestronesoep, waar tussen de stukgekookte soepgroenten enorme schotsen oranje pompoen ronddreven. Ik probeerde dapper de lettervermicelli er tussenuit te vissen en sprak met mezelf af ik dat ik nooit meer pompoen zou eten.

Tot ik mijn Lief tegenkwam, die de pompoen opnieuw introduceerde met een heerlijke, fluwelen pompoensoep waardoor het oranje, knobbelige ding stukje bij beetje mijn vertrouwen wist te veroveren. Nu, bijna tien jaar later, ben ik er gek op. Niet alleen in de soep, maar ook in de pastasaus of tajine. Zelfs in een salade is hij erg lekker:

Salade met witlof, pompoen en geitenkaas (4 personen)

Ongeveer 1 kilo witlof
Een kleine (fles)pompoen
200 gram geitenkaas of feta, in blokjes
1 rode ui
1½ theelepel gedroogde tijm of een paar takjes verse
Klein handje pijnboompitten, geroosterd
Zout
Peper
Olijfolie
Citroensap

Verwarm de oven voor op 180 graden en snijd de pompoen doormidden (de schil mag eraan blijven zitten). Verwijder de zaden en draden met een lepel en snijd de helften in halve manen van ongeveer 2,5 cm dik. Smeer het vruchtvlees in met wat olijfolie, zout, peper en een beetje tijm en rooster de pompoen ongeveer 25 minuten in de oven of totdat hij zacht is. Hierdoor krijgt hij een nootachtige, zoete smaak die heerlijk past bij de bittere witlof.
Snijd intussen de rode ui in halve maantjes en besprenkel deze met wat zout en citroensap. Zo wordt de ui minder scherp en krijgt hij een mooie roze kleur.
Laat de stukken pompoen afkoelen en maak in de tussentijd de witlof schoon. Trek daarna voorzichtig de schil van de pompoen en breek het vruchtvlees in stukken. Meng de witlof met de rode ui, pompoen en de rest van de tijm. Verdeel de kaas en de pijnboompitten er overheen. Lekker met een honing-mosterddressing of een gewone dressing van olie en azijn.

3 opmerkingen:

  1. Hmm zal ongetwijfeld lekker zijn en misschien kan jij me verleiden... maar na die avond die jij hebt beschreven lust ik nooit meer pompoensoep helaas..)))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pompoensoep is zoooo lekker en zo zacht van structuur :-) Leuk stukje,

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Interessant! Heb eigenlijk nog nooit meer met pompoen durven doen dan soep maken, maar zo geroosterd klinkt het ook alvast lekker. Zeker eens proberen!
    Ook een heel leuke blog trouwens :) Heel tof geschreven!
    Groetjes,
    Annelore/Tallore

    BeantwoordenVerwijderen