The belly rules the mind. ~ Spanish Proverb

dinsdag 26 oktober 2010

Cosy food

Doe de gordijnen maar dicht, de verwarming op 10, kaarsjes aan en slofjes aan je voeten. Laat de regen gezellig op het raam tikken, laat het roodborstje lekker buiten zitten en nestel je tegen je geliefde op de bank met een dekentje over jullie voeten.

Heel romantisch en hartverwarmend allemaal: een beetje knuffelen, strelen, hier en daar een kusje stelen, maar dan: Realitycheck! Bekvechten om de afstandsbediening en over wie wat mag kijken. Hij wil zijn kennis van de vaderlandse geschiedenis bijspijkeren in de vorm van een zeer erudiete serie over de Lockheedaffaire en Den Uyl (die tafeltennist!). Zij wil wegdromen bij sexy semi-vegetarische vampiers met scherpe tanden en brede borstkassen die tenminste nog weten hoe ze een vrouw moeten behandelen. Een patstelling dus.

Toch is de behoefte aan een cosy avond groter dan henzelf en het onmogelijke gebeurt: ze stappen samen de keuken in om een heerlijk winterwarm gerecht te maken. Hij het groen/blauw gestreepte schort, zij het witte met delftsblauwe tegeltjes. Afwas aan de kant, twee snijplankjes naast elkaar - harmonieus. Hij snijdt de uien en worteltjes, raspt de knoflook en maakt tomatensaus.

Zij kookt de linzen, grilt aubergines en roert Manouri, melk, peper en maïszetmeel zachtjes tot een lekkere kaassaus en samen bouwen ze laagje voor laagje hun eerste wintermaaltijd: een laag tomaten, een laag aubergines, een laag tomaten, een laag aubergines en ten slotte de zacht golvende kaassaus die knapperig en smeuïg de pittige, kruidige groenten zal bedekken.

Ze genieten er samen van, aan een mooi gedekte tafel bij kaarslicht. De eerste koude dag is een feit, besloten met een winterwarme maaltijd.

Dus lok je Lief naar de keuken en maak samen dit recept:

Vegetarische Moussaka

(4 personen)

2 aubergines (in plakken)
olijfolie
zout en peper
100 gr. (Puy)linzen
1 liter groentenbouillon
1 el olijfolie
1 ui (gehakt)
2 teentjes knoflook (gehakt)
2 wortelen (in kwarten)
1 1/2 tl kaneel
1 blik (400 gr) tomatenblokjes
1 handje platte peterselie
naar smaak: chiliflakes

1 pakje Manouri à 200 gr of 200 gr feta
1 el maïszetmeel
melk

Bestrijk de aubergines met olijfolie en strooi er zout en peper overheen. Gril de plakken aan beide kanten in een grillpan totdat ze zacht zijn. Kook de linzen beetgaar in de groentenbouillon (afhankelijk van de linzen, ca. 20 min), giet ze af. Verwarm de olijfolie in een hapjespan of grote koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn, maar nog niet bruin. Doe de wortelen erbij en bak nog 2 minuten. Voeg de kaneel en de blokjes tomaat toe, laat dit 10 minuten pruttelen en schep dan de linzen erdoorheen. Laat nog 5 minuten doorpruttelen. Voeg ten slotte de peterselie en zout en peper toe en laat de saus iets afkoelen. Je kunt eventueel nog naar smaak wat chiliflakes toevoegen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg lagen aubergines en saus om en om in een ovenvaste schaal. Begin met een laagje saus en eindig met een laag aubergine.

Maak de kaassaus door de Manouri of feta in een laagje melk al roerend te smelten op een laag vuur. Breng zachtjes aan de kook. Doe ondertussen een eetlepel maïszetmeel en wat koude melk in een kommetje en roer het glad. Strooi er wat verse zwarte peper uit de molen doorheen. Voeg dit mengsel toe als alle kaas is gesmolten en haal het meteen van het vuur. Roer zachtjes om en schenk de saus voorzichtig over de aubergines.

Bak de moussaka ongeveer 35-45 minuten in de oven totdat de kaassaus mooi goudbruin is gekleurd. Serveer met een groene salade en knapperig brood.



Dit recept komt uit de Zweedse 'Elle Mat & Vin' die ik voor mijn verjaardag van vriendin J kreeg.

2 opmerkingen:

  1. Ik krijg het er al warm van :) Ziet er bijzonder lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hei vennen!

    Dette ser nydelig godt ut! Håper at dere koste dere masse og at kranglingen om fjernkontrollen ble holdt til det minimale! :-)

    Håper at vi kanskje får treffes igjen i januar, når den lille til søsteren min har kommet til verden og jeg tar turen til det lille landet igjen!

    STOR KLEM!

    BeantwoordenVerwijderen