The belly rules the mind. ~ Spanish Proverb

maandag 1 november 2010

De Groentenboeman en het Fruitspook

'Onze Lore eet geen groente, ze spuugt ze gewoon uit!' 'Ik ken een moeder die elke dag fruittaartjes bakt om haar kinderen toch maar fruit te laten eten.'

Als ik dat soort dingen hoor, valt mijn mond open tot aan mijn tenen, waarom lusten kinderen tegenwoordig niets meer? Oké, ik heb ook mijn voorkeuren; zo gruwel ik van erwtjes uit blik, omdat ik als kind een keer mijn bord niet leeg wilde eten en mijn ouders me net zo lang lieten zitten totdat ik het bord met kleffe, koude erwtjes wel leeg had gegeten. En mijn broertje presteerde het toen hij nog heel klein was om zijn sla alleen te eten nadat mijn moeder er vanillevla doorheen had geroerd. En ja, gekookte andijvie lijkt op snot.

Maar toch. Van onze ouders moesten wij alles proeven, en hoewel dat de ene keer beter verliep dan de andere, hebben wij nooit de groente- en fruitfobie opgelopen die momenteel gemeengoed schijnt te zijn. Veel kinderen lusten alleen tomaat, komkommer en een klein blaadje sla, appels zijn alleen goed als moes, broccoli en bloemkool lijken op hersenen en zijn dus eng, sinaasappels zijn zuur, wortelen zijn voor het paard van Sinterklaas en boontjes, wie lust er nu boontjes?! Het gaat zelfs al zo ver dat je regelmatig hoort 'Ik lust geen groente, dus...' Alsof 'geen groente lusten' betekent dat je dan geen enkele groente wilt eten alleen maar omdat het in die categorie valt! Dus als chocolade 'groente' had geheten was het ook niet lekker geweest? Of dan ineens wel?

Geen groente bij het diner, chips bij de lunch, want hé, aardappels zijn toch een soort groente? Maar we nemen ook geen ontbijt, want bruine boterhammen zijn goor, cornflakes worden zompig en die moeten in melk, gatver! Neem maar een ontbijtkoekje van Lu, met chocolade en suiker, en een glas sinaasappel uit een pak, dan kom je de ochtend wel door. Tussendoor een candybar, gooi je boterhammen weg, en thuis linea recta achter de XBox; Lara zal je wel gemist hebben.

De voedselindustrie springt hier handig op in: kaas en worst in Mickey Mousevorm, gemanipuleerd witbrood - dat eigenlijk bruin brood is, maar in een wit jasje - handige snack- en dipproducten met allerlei kunstmatige additieven en plastic verpakkingen waar niemand van wakker ligt. Snelheid, gemak en en hapklaarheid staan voorop, gezondheid haalt niet eens de top 10. En hoewel de gele M en de kruidenier die op de kleintjes let er van alles aan proberen te doen om mensen 'on the go' aan de groente en het fruit te krijgen - wortelballetjes en appelschijfjes bij het Happy Meal of op reis - zijn de groentenboeman en het fruitspook nog springlevend.

En wat is het jammer, er is zo veel keus, zo veel lekkers, zo veel verse producten die er om schreeuwen om met liefde klaargemaakt te worden. Misschien piep ik wel anders als ik zelf kinderen heb, maar ik zal ze zeker kennis laten maken met mevrouw Spruit, meneer Peer, madame Appel, monsieur Broccoli en hun hele familie. En ik beloof plechtig dat zelfs de gezusters Erwt en slijmerige oom Andijvie aan bod zullen komen.

4 opmerkingen:

 1. ... al was het alleen maar omdat we getweeën de opvoeding ter hand zullen nemen >:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dwingen werkt niet. Alle soorten verse groente aanbieden, zeggen dat niet alles op hoeft en er zelf lekker van eten werkt wel. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onderzoek heeft bewezen dat kinderen veel meer groente en fruit egen als t in kleine stukjes gesneden wordt en geserveerd wordt als ze TV kijken. Ok....geen fan van de TV als kinderoppas te gebruiken, maar wel goed voor de etenlust voor groente en fruit. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal eens met wat Danielle zei! Heb nog steeds een trauma aan die keer dat mijn moeder witlofsalade serveerde en ik die absoluut niet wou eten. Serveerde ze 't bij 't ontbijt en avondmaal nog eens totdat ik die opat. Niet normaal! (Hou nog steeds niet van witlof overigens, het smaakt me onaangenaam bitter.)
  Wat wel werkte was als we groenten en fruit klaarmaakten waar we dan zelf iets mee mochten doen, zoals fruitspiesjes maken of sinaasappelpartjes op een desertbord decoreren.
  Hmm, ik herinner me nu ook een mosseltrauma, maar da's voor een andere keer, haha.

  BeantwoordenVerwijderen